16 Juni, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

SMA omvormer zonnepanelen

 

SMA omvormers

 

Het moge duidelijk zijn wat onze positie is op gebied van SMA, omdat wij onze voorkeur in de tool expliciet maken: wij zijn tegen serieel geschakelde systemen en vóór parallel geschakeld. Dat wil zeggen dat wij SMA niet kunnen aanbevelen. Misschien voor echt hele grote installaties. Een optimizer of micro-omvormer per paneel gaat behoorlijk in de papieren lopen bij een veld van 200 panelen. Als het veld dan niet persé van één of twee panelen afhankelijk is, dan is het niet zo erg als er een paneel het niet goed doet, ook al betekent dat natuurlijk wel dat het zijn weerslag heeft op de rest van de string.

 

Achtergrond SMA

 

SMA is een van de grootste fabrikanten van string-omvormers. Opgericht in 1981: ze zijn in Duitsland gevestigd. Het bedrijf maakt miljarden omzet en heeft ongeveer 3000 mensen in dienst. Ze maken fantastische omvormers in hun Duitse, en inmiddels ook Chinese fabrieken die bekend staan in de PV-industrie voor hun betrouwbaarheid. Velen zouden zeggen dat ze de beste omvormers maken die u kunt kopen. Als u een veilige keus wilt, is een SMA een goede keus. Het enige nadeel is dat u een premie voor die betrouwbaarheid betaalt dat zich niet vertaalt in extra opbrengsten. Als u een SMA backed-omvormer voor veel minder geld wilt, zou u misschien een ZeverSolar omvormer kunnen overwegen. Het is een Chinees budgetmerk dat 80% in eigendom is van SMA. Deze omvormer staat niet in de tool, maak kost ongeveer hetzelfde als een Omnik. We kunnen er op aanvraag dus aan komen.

Sinds 2008 is SMA Solar Technology AG genoteerd op de Prime Standard van de Frankfurt Stock Exchange (S92) en is momenteel het enige bedrijf in de zonne-industrie die in de TecDAX-index staat. Op de Nasdaq staat het bedrijf niet genoteerd, ook al heeft SMA een grote aanwezigheid in de VS. De koers van het aandeel is redelijk stabiel. Het zit nu rond de € 30,- p. aandeel.

SMA Omvormers hebben een sterke lokale aanwezigheid in de Benelux in het geval dat u een garantieprobleem heeft. Hun garantie is legendarisch: als de omvormer kapot gaat, hebben ze er binnnen een dag een nieuwe hangen. In de praktijk is dit vaak niet het geval. Ook wordt de installateur niet gecompenseerd voor zijn bezoek. Dat is met SolarEdge wel het geval. Met een hulpdesk in Vianen, is hulp vaak zelfs nog dichter bij ook. Voor de prijs van een SMA kunt u sowieso net zo goed parallel nemen.

SMA heeft een veel breder perspectief dan omvormers alleen. Als leidende wereldwijde specialist in fotovoltaïsche systeemtechnologie stelt SMA vandaag de normen voor de gedecentraliseerde, digitale en hernieuwbare energievoorziening van morgen. De innovatieve oplossingen voor elk type fotovoltaïsche applicatie bieden mensen en bedrijven wereldwijd grotere onafhankelijkheid om hun energiebehoeften tegemoet te komen, stellen ze. Het is hun doel om in samenwerking met de partners en klanten de wereld zelfvoorzienender te maken met gedecentraliseerde en duurzame energievoorziening.

De technologie van SMA heeft meerdere prijzen gewonnen en wordt beschermd door ongeveer 1.000 patenten en hulpprogramma's. In 2017 kreeg het de Intersolar prijs voor de SMA Sunny Tripower CORE1. In 2016 werd het bekroond tot top werkgever voor ingenieurs en kreeg het de Ees prijs voor de Sunny Boy Storage, om een klein aantal prijzen te noemen.

 

Technologische Leiderschap van SMA

 

SMA heeft al meer dan 35 jaar technologische trends opgezet en bijgedragen aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Met baanbrekende omvormertechnologie hebben ze aanzienlijke bijdragen gemaakt om de duurzame sector voorbij de pioniersfase te helpen en de norm wereldwijd aan te scherpen voor de PV-industrie als geheel. Volledig verassend is het daarom niet dat het bedrijf zoveel copycats kent. Vrijwel alle omvormers die uit China komen hebben wel iets weg van de SMA omvormerkast, ook al zijn ze onder de kap heel verschillend. In zekere zin is SMA zelf ook een copycat, doordat ze sinds een paar jaar ook meehobbelen in de optimizer markt. In een samenwerking met Tigo uit Californië kan er nu ook met een SMA omvormer “ge-optimezd” worden.

 

SMA omvormer zonnepanelen

 

De toekomst met SMA

 

Met de digitalisering van de energie-industrie komen we nu in de energiewereld van de toekomst. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol, aangezien zij binnenkort de meest kosteneffectieve energiebron zullen worden in de meeste regio’s op aarde. SMA voorziet voor zichzelf een sleutelrol in die toekomst.

Om het volledige potentieel te benutten, moeten zonnepanelen verbonden worden met opslag, e-mobiliteit en andere sectoren die geïntegreerd worden in een PV-systeem, zoals bijvoorbeeld domotica. Hierin moet SMA een sleutelrol spelen. De ruime ervaring en uitgebreide expertise maken SMA een gezochte partner voor toonaangevende bedrijven uit andere gebieden. Momenteel ontwikkelt SMA geavanceerde systeemoplossingen die perfect afgestemd zijn op de behoeften van de 'elektriciteitsproblemen' van morgen.

 

Hoe lang blijft SMA op de eerste plek staan?

 

In zekere zin zijn de tektonische platen al in beweging en is de overschakeling van serieel naar parallel en van netgekoppeld tot hybride al aan het gebeuren: de omvormermarkt is een slagveld. Wij denken toch dat SolarEdge het voortouw gaat nemen als we kijken naar de buitengewone product-range van dit bedrijf.

 

SMA omvormers

 

Hun meest recente omvormer is zojuist getest door de industriebijbel "Photon International Magazine" en biedt een maximale conversie-efficiëntie van een verbijsterende hoogte: 99,2%. Bij deze mate van vooruitgang zien we SMA-omvormers met 102% efficiëntie in 2016! Dat is natuurlijk niet mogelijk, maar gezien dat SolarEdge ook rond deze efficiënte bungelt, moet gekeken worden door het bedrijf hoe het zich wel kan onderscheiden.

 

SolarEdge

 

Deze Israëlische fabrikant maakt omvormers die de kracht van elk zonnepaneel individueel optimaliseren, waardoor u 10-25% meer vermogen uit uw zonnepaneelsysteem kunt halen. Lees meer over het verschil tussen serieel en parallel in een artikel in onze blog.

 

Samil Power

 

De grootste ter wereld. Vroeger plaatsten wij alleen maar deze Chinese omvormerfabrikant. Het bedrijf lijkt zich veel te laten inspireren door SMA. Ze zijn goed ontworpen, zeer efficiënt, en worden steeds betrouwbaardere omvormers voor een scherpe, goede prijzen.

 

Bent u benieuwd geworden naar de kosten van een SMA omvormer en zou u hiervan een prijsopgave willen? Kijkt u dan een in onze tool naar de mogelijkheden en stel zelf een offerte samen!

 

SolarEdge, SMA en Samil omvormers zonnepanelen