16 Juni, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Montagemateriaal zonnepanelen

 

Montagemateriaal voor zonnepanelen is waarschijnlijk één van de minst tot de verbeelding sprekende onderwerpen die door mensen hoofd gaat wanneer ze zich verdiepen in het onderwerp zonnepanelen. Nee, het eerste waar mensen ons over vragen zijn de panelen zelf: “Wat voor soort zonnepanelen verkopen jullie allemaal?”. Wij proberen de aandacht te focussen op de omvormer, omdat wij geloven dat dit het brein is van het systeem. Maar montagemateriaal is ook zeer belangrijk. We hebben hier geen extreem weer en zover wij weten is alles wat geïnstalleerd wordt in Nederland gewoon goed spul. Toch hebben we wel wat over dit onderwerp te melden en dat delen we op deze pagina graag met u.

 

Montagemateriaal zonnepanelen

 

Hoe kies ik de beste montagemateriaal voor mijn zonnepanelen?

 

Er zijn twee grote merken in Nederland op gebied van montagemateriaal. Beide zijn gewoon Nederlands: Van der Valk en Esdec. Wij maken van beide gebruik, alleen voor schuin dak maken we gebruik van Van der Valk, en voor plat dak maken we gebruik van Esdec. Zowel Van der Valk als Esdec maken voor zowel schuine als platte daken montagemateriaal. De reden dat we niet voor zowel plat dak als schuin dak hetzelfde gebruiken, heeft te maken met hoe het systeem van beide in elkaar zit. Wij denken dat Esdec Fusion, het systeem voor plat dak, ideaal is omdat het lichtgewicht is en toch heel robuust. Van der Valk voor plat dak is wel heel robuust, maar niet erg lichtgewicht en vooral ook duur. Van der Valk voor schuin dak is super robuust en goed betaalbaar. Van der Valk springt er wat ons betreft uit omdat het een schroefsysteem is. Hiermee bedoelen we dat het vast wordt gemaakt aan het dakbeschot zelf. Dat gebeurt door een vuurhouten plankje te nemen en die in het dakbeschot te schroeven. Hier bovenop komt de haak voor de profielen. Bij Esdec wordt de haak achter de panlatten “gehaakt” waardoor er veel druk komt te staan op de panlatten en de pan zelf. De conventionele wijsheid is dat panlatten hier niet voor zijn gemaakt en pannen op den duur de druk van de wind niet aankunnen en zullen barsten. Daarnaast is Esdec van aluminium en best wel een beetje dun vergeleken met de dikke RVS profielen van Van der Valk. Voor schuin dak vinden wij Esdec dus ook iets te licht. Beide systemen zijn in zwart uitvoerbaar en er zitten goede garanties op. Bij Van der Valk is de garantie 10 jaar en bij Esdec 20 jaar. Dat is best een beetje gek, gezien het feit dat Van der Valk veel steviger oogt dan Esdec. Helemaal verklaren kunnen wij dit helaas niet ook al krijgen we er regelmatig vragen over. Welk systeem u voor uw dak moet kiezen, kunt u denk ik het best aan ons overlaten, maar als u er meer over wilt weten, bekijkt u dan onderstaand filmpje eens.

 

 

Zonnepanelen portrait monteren op een plat dak

 

In principe worden alle panelen op platte daken met de lange kant op het dakoppervlak gemonteerd. Dat noemen we landscape montage, ook op platte daken. Maar je kunt natuurlijk ook panelen op platte daken portrait monteren. Daarvoor zouden we Van der Valk kunnen gebruiken, maar die maakt gebruik van vrij lange tussenafstanden tussen panelen en dat vinden wij eigenlijk niet nodig. We maken liever gebruik van Esdec Eco. Dit is een klein beetje een knutselsysteem van Esdec waardoor je veel meer ballast nodig hebt om het op het dak te houden. Toch biedt het bij beperkte ruimte en moeilijke legplannen fantastisch uitkomst en daarom zie je het ons toepassen in verschillende projecten. Zelfs voor onze eigen test-opstelling, waarin zich 8 verschillende zonnepanelen bevinden, hebben we dit materiaal gebruikt. De foto hieronder toont een rij LG 300 Wp panelen die wij in portrait hebben gemonteerd.

 

Montagemateriaal zonnepanelen

 

Montagemateriaal zonnepanelen voor aparte daken

 

Niet iedereen heeft natuurlijk een pannendak of een bitumen platte dak. Voor plat dak systemen maakt het natuurlijk niet zoveel uit wat voor dakbedek erop ligt. Maar voor schuine daken is dat natuurlijk veel belangrijker. Wij komen bijvoorbeeld ook veel schuine daken tegen die een bitumen dakbedek hebben. Daarvoor maken we weer wel gebruik van Esdec montagemateriaal, omdat Van der Valk daar geen opties voor biedt. Zo zijn er wel meer schuine daken te bedenken die buitengewoon montagemateriaal nodig hebben. Bijvoorbeeld Kalzip, shingles, kunststof platen en golfplaten. Zelfs leien daken hebben we ervaring mee en dat kan ook gewoon met Esdec. Ook hier gebruiken we allemaal Esdec voor. Bekijk hier een aantal foto’s van projecten die wij voor bijzondere daken uitvoerden.

 

Maar als jullie het te licht vinden voor een gewoon pannen schuin dak, is dit montagemateriaal dan wel sterk genoeg voor een buitengewoon dak?

 

Esdec staat er voor in dat als het montagemateriaal goed is aangebracht, zij instaan voor de garantie. Dus ook als er bijvoorbeeld lekkage zou ontstaan of anderszins dakschade plaatsvind, neemt Esdec de verantwoordelijkheid. Dat geeft ons in ieder geval het vertrouwen dat het wel goed zit, maar het blijft wel een terechte vraag. Het feit is dit: Esdec materialen zijn uiteindelijk allemaal braaf getest door TNO in windtunnels etc. Als ze niet deugden, zouden ze niet op de markt te koop zijn. Onze voorkeur voor Van der Valk bij schuine daken is puur ons eigen voorkeur en waar wij ons zelf het lekkerst bij voelen. Het is niet persé een afwijzing van Clickfit. In tegendeel dus, omdat we Clickfit voor andere projecten gebruiken waar wij Van der Valk niet voor kunnen toepassen. Dat zouden we niet doen als het product niet goed was. Als we dat dachten, zouden we de klus gewoon aan ons voorbij laten gaan, het de klant afraden en een ander het risico laten lopen.

 

Montagemateriaal zonnepanelen

 

Andere merken montagemateriaal voor zonnepanelen

 

Waar we ook wel eens goede verhalen over horen zijn merken als bijvoorbeeld Schletter of K2. Fischer komen we ook wel eens tegen. Dit zijn merken die bijvoorbeeld in Duitsland veel zijn toegepast en die daarom in Nederland ook enige populariteit genieten. In principe maakt het niet uit wat voor systeem u kiest zo lang het merk maar een geschiedenis heeft in de PV-branche omdat een zonnepaneelinstallatie over de jaren echt getest zal worden door het weer. Klimaatverandering is echt en daardoor zullen de stormen in kracht alleen maar toenemen. Het moet toch tenminste 25 jaar blijven liggen natuurlijk.

 

Montagemateriaal voor BIPV systemen

 

Wat we steeds vaker zien en over gevraagd worden zijn systemen waarbij de zonnepanelen verzonken worden in het dakoppervlak. Zo’n systeem heet BIPV wat staat voor Building-integrated Photovoltaics. Vooral in Frankrijk, land van stijl, is dit erg populair. De kosten van zo’n systeem zijn natuurlijk ook wel wat hoger en je bent wel een stuk een minder flexibel met om obstakels heen te werken. We kunnen het vooral aanraden bij nieuwbouw of daken waar er van obstakels niet of nauwelijks sprake is. Niet elke installateur kan dit installeren ook. Het is voor sommige bedrijven echt hun specialiteit. Ons bedrijf heeft er nog geen ervaring mee. Vaak worden we verzocht om een aanbieding toe doen in het kader van een dakrenovatie. Wij geven dan aan de spullen wel te kunnen leveren, maar om de aannemer te vragen het te plaatsten op het dakbeschot zodat we alleen de panelen in hoeven te klikken.

 

Montagemateriaal zonnepanelen