16 Juni, 2024
VEELGESTELDE VRAGEN
   


Veelgestelde Vragen

Kosten, financiële voordelen en prikkels

Het financiële plaatje moet kloppen, dan pas kan er naar andere zaken worden gekeken. Dat begrijpen we bij Mijnzonnepaneelofferte.nl als geen ander. Vandaar hier een overzicht van de meest gestelde vragen aan ons.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van uw investering zullen sterk variëren afhankelijk van de grootte van het systeem. Om te ontdekken wat een PV-systeem voor uw elektriciteitsrekening zal doen, ontvangt u via de tool van Mijnzonnepaneelofferte.nl een gratis prijsindicatie dat u aan kunt passen aan uw wensen.

Kan ik mijn elektrische rekening echt op € 0 krijgen?

Sommige zonnepaneel-installaties produceren zelfs meer elektriciteit dan u elke maand verbruikt, waardoor de netto elektriciteitskosten tot € 0 worden teruggebracht. Omdat u wel nog gebruik maakt van het lichtnet, blijven andere kosten bestaan zoals vastrecht en aansluitkosten - meestal ongeveer € 100 per jaar. Helemaal van het lichtnet onafhankelijk is een mooi idee, maar in de praktijk moeilijk haalbaar. Zie onder voor uitleg waarom.

Welke prikkels zijn er voor mij beschikbaar?

Zonnepaneelinstallaties die in Nederland worden verkocht, komen in aanmerking voor 21% korting op de totaalprijs. Voor de wet zijn mensen met zonnepanelen namelijk ondernemers. Aanvullende provincie, gemeentelijke en nutsinitiatieven bestaan in verschillende gebieden in het land, waardoor de netto kosten van uw investering verder verlaagd kunnen worden. Bekijk vooraf de mogelijkheden die beschikbaar zijn in uw omgeving op energiesubsidiewijzer.nl, of vraag ons om het voor u uit te zoeken.

Word ik gecompenseerd voor mijn surplus energieproductie?

Ja, maar dat bedrag is veel lager dan dat u betaald krijgt binnen de saldering. De meeste elektriciteitsmaatschappijen zitten op ongeveer € 0,08 cent p/kWh. Binnen salderen is dat € 0,20 ongeveer. De panelen die u teveel op het dak legt, die verdienen zich daardoor erg langzaam terug. Een op maat gemaakt systeem verdient zich binnen 6 jaar terug. Neemt u meer panelen en gaat u boven uw verbruik zitten, dan verdienen de extra geplaatste panelen zich vaak binnen ongeveer 10 jaar terug.

Ik ben niet van plan om 25 jaar in mijn huis te blijven. Waarom zou ik met zonnepanelen beginnen?

Een installatie verdient zich in nauwelijks 6 jaar al weer terug, maar ook als u niet van plan bent zelfs zo kort nog te blijven, dan kunt u er altijd op rekenen dat het huis meer waard wordt, volgens een onderzoek van de Technische Universiteit in Eindhoven. Vooral als u een plat dak hebt natuurlijk, want daar kan een eventuele koper niet op afdingen door te zeggen dat ze de panelen lelijk vinden.

Systeemontwerp en prestatie

Als het financiële plaatje klopt, is het tijd om ons te interesseren voor de energieproductie van het systeem: het operationele deel. Veel hiervan is nogal mysterieus. Zonder enige abstractie is het echter nauwelijks uit te leggen zonder daar uitputtende lappen tekst aan te wijden. Als het daarom belangrijk is om over een detail iets te weten te komen, dan vernemen we graag uw gerichte vraag via het contactformulier van deze website.

Wat is het verschil tussen systeem vermogen en systeem opbrengst?

Er zijn een aantal factoren die de productie van een systeem bepalen. De formule is:

Locatie van het project * oriëntatie van het project * hellingshoek van de panelen * gebruikte omvormer * totale vermogen van het systeem = verwachte opbrengst. De opbrengst is dus het systeemvermogen gecontroleerd voor een aantal van de overige factoren. Als een systeem mooi op het zuiden komt te liggen met een parallel geschakeld systeem van bijvoorbeeld SolarEdge, dan kunt u er gerust vanuit gaan dat een systeem 1 op 1 productie draait. Elke Wp op het dak vertaald zich dan op jaarbasis om naar een KWh.

Met hoeveel zonnepanelen heb ik voldoende om mijn elektriciteitsverbruik op te wekken?

Nogmaals: dit is iets waar de tool je prima bij helpt. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 12 zonnepanelen nodig om in het eigen verbruik te voorzien. Daarmee wekt u 3500 kWh op en dat is het gemiddelde van de meeste huishoudens. U hebt dan wel goede panelen nodig, van 300 Wp of zelfs meer. Staat u dak niet op het zuiden, dan hebt u waarschijnlijk meer panelen nodig om toch aan uw eigen verbruik te komen. Een oost-west dak heeft bijvoorbeeld tenminste 20% extra panelen nodig. Staat uw dak op het noorden? Dan kunt u beter helemaal geen zonnepanelen nemen.

Waarom produceren mijn zonnepanelen zelden hun nominale vermogen? Is er een probleem met mijn PV-systeem?

U moet niet kijken naar de korter termijn prestaties van de zonnepanelen want die zijn alleen verwarrend. Het gaat in eerste instantie om de jaarproductie. Als u de panelen nog maar kort hebt, dan kunt u op basis van maand prestaties ook wel wat afleiden, zo lang u maar controleert voor het jaargetij.

Installatie en onderhoud

Een gewone installatie zonnepanelen ligt er al binnen een dag op. Het inplannen is over het algemeen het lastigst. De installateurs draaien overuren alle installaties op het dak te krijgen. Een maand wachttijd is heel normaal. Qua onderhoud hebben de panelen nauwelijks iets nodig. Met een parallel geschakeld systeem kunt u het meteen zien als een paneel in productie achteruit gaat; dan grijpt u in.

Ik ben geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen op mijn huis. Wat is de eerste stap?

U kunt direct contact met ons opnemen voor een offerte, maar u kunt ook uw eigen offerte samenstellen via de tool. Dan kunt u meteen zien of een installatie wat voor u is, en wat voor systeem er binnen uw budget past. Natuurlijk is het ook een uitgelezen kans om u een beetje in te lezen over het onderwerp. Zo komt u beslagen ten ijs als u een installateurs gaat ontvangen voor een schouw.

Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

Ja dat kan, maar het is wel moeilijk om te doen en u moet een goed idee hebben van hoe uw meterkast in elkaar zit. U moet ook voldoen aan alle richtlijnen vanuit de overheid voor “werken op hoogte”. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete.

Kunnen mijn buren mij verhinderen zonnepanelen te nemen?

Nee. Tenzij u in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, kan niemand u een strobreed in de weg leggen een installatie op uw dak te monteren. Het is natuurlijk wel socialer om zwarte panelen te nemen voor de buurt, want die vallen minder op en blauwe panelen kunnen schitteren, maar ook daarover beslist u zelf.

Hoe beïnvloedt een zonnepaneel installatie de stevigheid van het dak?

Een goed systeem zou uw dak juist kunnen versterken. Daarom werken wij met Van der Valk montagesystemen. Deze zijn ijzersterk en worden op het dak vastgezet met schroeven. Voor platte daken maken we gebruik van Esdec Fusion. Dit is een ballast systeem. Het gewicht wordt zeer gelijkmatig verdeeld om zware dak belasting te voorkomen.

Is er onderhoud nodig voor mijn PV-systeem? Hoe vaak moeten zonnepanelen worden gereinigd?

Dit hangt van heel veel verschillende factoren af, met name uw topologische locatie in het land. De mate van luchtverontreiniging aldaar is een zeer goede indicator voor hoe vaak u de panelen moet reinigen. Dichtbij industrie of grote verkeersverbindingen, zal de schoonmaak van de panelen intensief zijn: ongeveer 1* voor jaar voor een optimaal resultaat. In groene streken met schone lucht, kunt u het het best laten afhangen van wat de optimizer rapporten u melden. Als de productie terugloopt, is het tijd de panelen is schoon  te maken.

Is zonne-energie een levensvatbare optie in koude klimaten?

Ik zou zeggen, kijkt u eens om u heen. Er komen jaarlijks duizenden installaties bij en dat gebeurt niet omdat mensen de panelen op het dak zo aantrekkelijk vinden; ze komen er ondanks dat mensen ze niet mooi vinden. De businesscase is goed in Nederland met een terugverdientijd van 6 jaar. Gezien dat een installatie een leven lang meegaat, is dat echt niet gek.

Is er onderhoud nodig voor sneeuwval op zonnepanelen?

Nee. Zodra de panelen opwarmen glijdt het sneeuw gewoon van de panelen af. De panelen zijn allemaal bestand tegen 5400 Pa druk. Daar kunt u dus gewoon op lopen en een flink pak sneeuw kan het ook zeker aan.

Hoe reageren de zonnepanelen in extreme weersomstandigheden?

Met de Hollandse montagesystemen die wij gebruiken gaan de panelen heus geen kant op. De meeste zonnepanelen zijn bestand tegen hagelstenen van tenminste een diameter of 8 mm. Als we echt orkanen krijgen, dan is dat op sommige plekken lokaal dan niet voldoende. Er zijn mogelijkheden om hier tegen te verzekeren. Daarvoor moet u wel met uw verzekeraar bellen over het uitbreiden van uw opstalverzekering.

Garantie

Zonnepanelen kopen is voor de meeste mensen een behoorlijk technische aangelegenheid waar ze niet snel elk facet van snappen. Goede garanties geven vertrouwen dat als er iets mis is, ze er niet alleen voor komen te staan. Vooral op zonnepanelen zijn lange garanties de norm. Per omvormer is de garantie verschillend. Zonnepanelen gaan echter bijna nooit kapot. In de 4 jaar dat we installeren, is het pas één keer voorgekomen.

Is de zonnepaneelgarantie bij de verkoop van de woning overdraagbaar?

Ja. De garantie van het zonnepaneel is gekoppeld aan het serienummer van het zonnepaneel zelf, niet de oorspronkelijke koper, dus het is niet nodig om de garantie over te dragen bij het kopen of verkopen van een huis. Om de garantie van het zonnepaneel te kunnen laten gelden, moeten de zonnepanelen echter worden geïnstalleerd volgens de installatiehandleiding van de fabrikant.

Hoe registreer ik de garantie voor de panelen?

Bij sommige aanbieders kunt u een optionele garantie registratie uitvoeren om ervoor te zorgen dat u up-to-date bent over eventuele updates op uw product of garantie. Dit is echter niet nodig om de garantie te valideren, aangezien het automatisch verbonden is met het serienummer op elk van uw zonnepanelen. Wij raden u aan om een log te houden van uw paneel serienummers in het systeem, als stok achter de deur in het onwaarschijnlijke geval van een toekomstige garantieclaim. Het is het beste om vooraf een installatie van de serienummers van de installateur te vragen, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Als u SolarEdge hebt, is het des te gemakkelijker.

Waar kan ik een kopie van de garantie vinden?

Deze kunt u vaak online vinden op de site van de fabrikant waar u de panelen van gekocht hebt.

Ik ben bezorgd dat er een probleem is met mijn zonnepanelen. Wat moet ik doen?

Neemt u dan direct met ons contact op. Wij kunnen via de portal vaak vaststellen of er een probleem is en zo ja waar die door is ontstaan. Dat is het voordeel van monitoring per paneel. Als het aan de omvormer ligt, hoeft u zich ook geen zorgen te maken. De portal geeft aanwijzingen waarom een installatie niet goed functioneert. 9 van de 10 meest voorkomende redenen is overigens wat we noemen een “communicatie-probleem”, wat wil zeggen dat de verbinding met het internet verloren is gegaan om wat voor reden dan ook. De oplossing is normaliter dan de router te resetten of simpelweg te herstarten.

Off-grid en hybride toepassingen

We worden hier nog vaak naar gevraagd, maar het antwoord stelt altijd teleur. Een zonnepaneelinstallatie in Nederland produceert in de zomer ongeveer 3* meer dan u dan verbruikt, en in de winter 3* te weinig. U zou dus voor de wintermaanden 3* zoveel zonnepanelen nodig hebben om in uw eigen verbruik te voorzien en in de zomer zou u rond de 80% moeten afschalen. Dat is behoorlijk onhandig. Gelukkig hebben we ook nog geen hybride systemen nodig in Nederland, met batterijen in de omvormer. Doordat wij hier salderen, maakt het niet uit wanneer wij opwekken en wanneer wij verbruiken. Aan het eind van het jaar wordt het één gewoon tegen het ander weggestreept, en wordt het verschil afgerekend.

Geneert tijdens een netstoring mijn installatie nog elektriciteit?

Nee, want uw systeem is netgekoppeld. Zodra een omvormer zijn elektriciteit niet meer kwijt kan aan het stroomnet, dan schakelt hij zichzelf uit.

Kan ik mijn huis van het elektriciteitsnet laten afhalen?

Tenzij u off-grid wilt, met alle gevolgen van dien, niet.