16 Juni, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

SolarEdge logo zonnepanelen

 

SolarEdge omvormersysteem

 

Er is wat ons betreft geen beter systeem dan SolarEdge. Of u nu een plat dak hebt of schuin, schaduw of geen schaduw, verschillende of één dakoppervlak, met SolarEdge haalt u altijd het meeste uit uw dak. Één ander belangrijk voordeel is de uitstekende ondersteuning die het bedrijf biedt. Met een volledig operationele klantenservice in Vianen, staat er altijd iemand klaar om vragen te beantwoorden, hoe knullig die ook kunnen zijn. Wij kijken van elk paneel dat we met SolarEdge leggen mee om bij te houden wat de productie daarvan is. Ons eigen testcentrum met daarin een aantal verschillende soorten zonnepanelen, is ook toegerust met SolarEdge. Als u dat nog niet gezien hebt, zou u eens moeten kijken hoe zo’n monitoringsportal eruit ziet. Dat kunt u ook krijgen! – en zoveel duurder dan een normaal systeem is het niet. Onze favoriete combinatie is daarom: LG 330 Wp NeON 2, SolarEdge en Esdec Fusion of de LG 320 Wp NeON 2 zwart, SolarEdge en Van der Valk zwart.

 

Waarom kiezen voor een SolarEdge power optimizer systeem?

 

  • Op module niveau Maximum Power Point Tracking (MPPT)
  • Buitengewone efficiëntie (99,5% piek efficiëntie, tot 98,8% gewogen efficiëntie)
  • Geschikt bij alle typen modules, mismatch-verlies, van fabricage tolerantie tot gedeeltelijke schaduw
  • Ontworpen voor extreme omgevingsomstandigheden
  • 25 jaar betrouwbaarheid en garantie
  • Geavanceerde, real-time prestatiemeting
  • Automatische module DC spanning shut-down voor de veiligheid van installateurs en brandweermannen
  • Ingebouwd in sommige panelen door modulefabrikanten, of door installateurs aangesloten op c-Si en dunne-film modules

 

Enkelfase of 3-fase bij SolarEdge

 

Een omvormersysteem van SolarEdge bestaat uit twee componenten: de omvormer en de optimizers. Zowel de omvormer als de optimizers bestaan in allerlei verschillende maten en worden gekozen op basis van speciale software voor installateurs. Voor de omvormers geldt een onderscheid tussen drie-fase of enkelfase. De drie-fase zijn voor een groter systeem, maar er is bij middelgrote residentiële systemen een vrij grote overlap – zeg maar van 15 tot 24 zonnepanelen. U hebt dan beide opties. Om een drie-fase te kunnen nemen, hebt u wel een drie-fase netaansluiting nodig. Als u wel een drie-fase aansluiting hebt, maar niet een drie-fase formaat systeem wilt – laten we zeggen 10 panelen – dan kunt u wel gewoon een enkelfase omvormer kiezen. Dan wordt simpelweg op één fase in de meter ingevoedt.

 

Ontwikkelingen SolarEdge

 

SolarEdge is eind vorig jaar, begin dit jaar gekomen met een nieuwe lijn omvormers die geleidelijk de bestaande omvormer uitfaseren. Dat zijn de HD Wave omvormers voor enkelfase en de E-series voor 3-fase. Wij installeren deze omvormers al een tijdje en zijn er zeer over te spreken. Met name de wifi-verbinding lijkt beter te functioneren en dat is een grote aanwinst, omdat het bij het vorige systeem wel eens te wensen overliet en we daar dan aan de slag moesten met een homeplug, dat zeker niet altijd zaligmakend is.

 

SolarEdge HD Wave: De kleinste en meest efficiënte stringomvormer van de wereld

 

De SolarEdge HD-wave is aanzienlijk geslonken ten opzichte van haar voorganger. Dat maakt het dat hij nog makkelijker is te plaatsen. Voor de meeste mensen is dat een uitstekende ontwikkeling. Door het nieuwe formaat past hij misschien net in een ruimte waar u er niets van ziet. Laten we eerlijk zijn: in Nederland is woonruimte beperkt. Als we een kleinere kast in een nisje kwijt kunnen, dan hebben we hem daar liever dan zwevend, bijvoorbeeld, boven het trappengat. Met deze ontwikkeling heeft SolarEdge 's werelds kleinste omvormerkast geproduceerd. Desondanks neemt deze kleine topper meer DC op dan welke andere omvormer dan ook: 99%. Dat heeft vooral te maken met de hoge koel-efficiëntie van de omvormer. Als u bijvoorbeeld de kast de kap van de omvormer eraf haalt en u doet hetzelfde met, bijvoorbeeld, een Fronius omvormer, dan kunt u met een infrarood camera zien hoe minimaal de SolarEdge omvormer opwarmt; zeker in vergelijking met een normale omvormer. Er wordt van een koelrooster gebruik gemaakt. Het nieuwe HD-systeem is eveneens volledig klaar voor een elektronische voertuig oplader.

 

SolarEdge HD wave zonnepanelen

 

De naam HD Wave

 

De omvormer maakt gebruik van funky nieuwe HD-golftechnologie om de grootte van de kast te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Waarschijnlijk zou u denken dat HD Wave een goede naam zou zijn voor de omvormer. Maar dat is niet hoe het heet. SolarEdge oude omvormer naam was simpelweg SE(vermogen)A. De nieuwe HD-golfversie van de 5 kilowatt SE5000A omvormer is nu geworden SE5000H. Dat is een zeer bescheiden benaming.

 

HD Wave Technische Specificaties

 

Hier is een beetje saaie tabel van de HD Wave datasheet.

 

Het is een leuk formaat - maar niet zo leuk

 

Als de gecombineerde resolutie van uw ogen en het scherm hoog genoeg is, kunt u de afmetingen van de HD Wave hierboven lezen. Zij zijn 280 x 370 x 142 mm. Of voor degenen van ons die niet zo precies zijn, dat is 28 x 37 x 14 cm. Dat is ongeveer de hoogte en breedte van een magnetron en iets minder dan de helft van de diepte.

 

SolarEdge omvormers worden gemaakt voor gebruik met optimizers

 

Net als alle SolarEdge-omvormers is de HD Wave gemaakt voor gebruik met DC-optimizers. Dit zijn elektronische apparaten die onder zonnepanelen zijn aangesloten en hun output optimaliseren, zodat ieder paneel altijd optimaal functioneert zonder de output van andere panelen te beïnvloeden. Dit geeft verschillende voordelen, waaronder verhoogde output, met name voor systemen die verliezen lijden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om individuele panelen te volgen. Het staat ook toe als veiligheidsvoorziening dat panelen kunnen worden uitgeschakeld bij storingen.

Het nadeel van optimizers is dat ze moeten worden betaald. tenzij er gebruik wordt gemaakt van slimme panelen waarin ze zijn ingebouwd, worden de kosten van de installatie verhoogd. Het zal interessant zijn om te kijken of SolarEdge omschakelt van het gebruik van optimalisaties om panelen te gebruiken met maximaal geïntegreerde optimalisatie, nu dat ze zo concurrerend geprijsd zijn.

 

HD Wave technologie

 

Hier is een diagram van de HD Wave met de kap eraf. Hiermee wordt de onderliggende elektronica aan de wereld getoond.

 

HD Wave onder de kap

 

Eén reden dat de kast zo veel kleiner is dan andere omvormers is omdat het dunne film condensatoren gebruikt in plaats van grotere elektrolytische. Naast minder omvangrijk, zegt SolarEdge dat de dunne films ook betrouwbaarder zijn. Dit is niet een onredelijke claim en ik hoop dat ze juist zijn, maar we moeten dat gewoon even afwachten.

SolarEdge zegt ook dat het 16 keer minder magneten heeft dan een normale string-omvormer. Omvormers nemen niet-golvende gelijkstroom en zetten het om in wisselstroom. Om de golven recht te krijgen, gebruiken omvormers magneten. Dit is de DC-DC conversie die nodig is om van DC-DC naar DC-AC te gaan. Die grote koperspoelingen in de kast zijn om te egaliseren. De HD Wave komt weg met minder magneten omdat de elektronica in staat is om al met een mooie goede golf DC te beginnen. Dat blijkt wel uit onderstaande diagram.

 

SolarEdge HD Wave Tech Vergelijking

 

Qua efficiëntie kunt u gewoon niet om de HD Wave heen. Er is geen omvormer met een 100% efficiëntie. De SolarEdge HD Wave heeft de hoogste efficiëntie van elke omvormer. De datasheet zegt dat de Europese gewogen efficiëntie 98,3% bedraagt ​​voor de kleinste 2,2 kilowatt, 98,8% voor de 3 tot 4 kilowatt en 99% voor de 5 en 6 kilowatt. In vergelijking met twee andere top omvormer fabrikanten, is het gewoon beter. Voor de 5 kilowat komt u met SMA Sunny Boy 5000TL op 96,5% - en de 4.6 kilowatt Fronius Primo 4.6-1 komt op 96,3% uit.

Het hoge rendement betekent dat het ongeveer 2-3% meer elektriciteit oplevert dan de meeste andere nieuwe omvormers. Dit is duidelijk een voordeel voor degenen die het meeste uit hun systeem willen halen. Maar let erop dat u de capaciteit van uw zonnepaneel-systeem goed in verhouding staat tot de capaciteit van uw omvormer. Geadviseerd wordt om  zo dicht mogelijk op een ​​derde grotere vermogen van de panelen te zitten om het maximum uit de capaciteit van de omvormer te halen. Dat is de meest kosteneffectieve stap om de totale energieproductie van een systeem te verhogen.

 

Hoge efficiëntie betekent minder warmte

 

Hoe hoger de efficiëntie van een omvormer, hoe minder hitte het produceert en de HD Wave produceert minder dan een derde zoveel warmte per kilowattuur AC-vermogen dan de concurrenten.

Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Alleen de werkelijke omvormer telt en niet de DC-isolatorknop dat vast zit aan de onderkant. De HD Wave is ongeveer de helft van de grootte van vergelijkbare omvormers, wat betekent dat de hitte die het produceert in de helft van de ruimte is verpakt. In tegenstelling tot sommige omvormers, heeft het geen ventilatoren om actieve koeling te leveren. Dus terwijl u verwacht dat het een iets koeler is dan andere omvormers, verwachten wij niet al te veel verschil.

 

De HD Wave heeft 12 jaar garantie

 

SolarEdge omvormers hebben 12 jaar garantie en dat is de langste van alle in Nederland. Het is geen beperkte garantie, want als SolarEdge besluit om een ​​omvormer te vervangen, leveren ze naast de vervanging ook een vergoeding van de kosten van de installatie. Op de optimizers van SolarEdge zit 25 jaar garantie. Hiervoor geldt dezelfde regel voor vervanging.

Onze persoonlijke mening is dat een klant of installateur niet zou moeten opdraaien voor de kosten van het plaatsen van een nieuwe SolarEdge-omvormer als de vorige kapot is gegaan. De Nederlandse consumentenwet is het volgens mij op dat vlak zelfs met ons eens. Het stelt zelfs dat er compensatie kan worden gevraagd voor de verloren gegane verliezen. Het is dus onbegrijpelijk dat andere fabrikanten hier niet mee over de brug komen, maar het spreekt juist heel veel voor SolarEdge, dat zij dat wel doen.

Als u op het internet kijkt, komt u over de HD Wave eigenlijk alleen maar positieve berichten tegen. De kans dat u op garantie moet terugvallen is minimaal. Wij hebben het hoogstens 1 of 2 keer meegemaakt. Als het gebeurt, dan is het meestal al vrij gauw na de installatie. Dan is de installatie gedekt door zowel onze garantie, als dat van SolarEdge. Echter, de HD Wave is nieuwe technologie en er is altijd het risico dat het niet zo betrouwbaar zal zijn als verwacht.

 

SolarEdge zonnepanelen

 

De Golf Van De Toekomst

 

De SolarEdge HD Wave is een indrukwekkend stukje technologie en drukt het algemene niveau van omvormers omhoog. Wij vermoeden dat veel fabrikanten in de toekomst HD Wave-technologie gaan gebruiken. Met een record brekende efficiëntie en paneelniveau DC optimalisatie en monitoring, zal het een beroep doen op iedereen die op zoek is naar een high-end omvormer oplossing.

 

De SolarEdge 3-fase E series

 

Volgens SolarEdge zorgt de vaste spanningstechniek ervoor dat de omvormer altijd met zijn optimale ingangsspanning werkt, ongeacht het aantal modules in een string  of omgevingsomstandigheden. Een eigen communicatiemodule is geïntegreerd in de omvormer en aggregeert de prestatiegegevens van de power optimizer van elke zonnepaneel. Deze gegevens kunnen via het SolarEdge Monitoring Platform worden verzonden naar het web en zijn toegankelijk  voor prestatie analyse, foutdetectie en probleemoplossing van PV-systemen. De communicatie naar het internet wordt door middel van breedband of draadloze ZigBee verzorgd.

De E-serie is de volgende generatie van drie-fase residentiële omvormers van SolarEdge. Met meerdere ontwerpverbeteringen is de E-serie kleiner, lichter en makkelijker te installeren dan eerdere modellen. Wat wel grappig is: de nieuwe 3-fase komen in de oude enkelfase omvormerkast. Geschikt voor zowel buiten- als binnen installaties, werken deze omvormers nog zachter dan voorheen door het verwijderen van de externe ventilator in combinatie met een verbeterde interne ventilator. De E-serie wordt aangeboden in de volgende maten, met de standaard SolarEdge twaalf jaar garantie voor 4, 5, 7 en 8 kilowatt power. E-serie omvormers zijn ook verkrijgbaar met een ingebouwde GSM-cellulaire modem. De SolarEdge 3-fase omvormers gaan wel door tot 33 K vermogen.

 

SolarEdge omvormer zonnepanelen

 

Power Optimizers van SolarEdge

 

De MPPT per module zorgt voor flexibel installatieontwerp met meerdere oriëntaties, hellingshoeken en module types in dezelfde string. Bij het werken met SolarEdge omvormers behouden SolarEdge power optimizers automatisch een vaste spanningsniveau, waardoor installateurs nog grotere flexibiliteit hebben met langere strings en strings van verschillende lengtes om optimale PV-systemen te ontwerpen. De SolarEdge power optimizers zijn compatibel met c-Si en thin-film modules en hebben 25 jaar garantie.

 

SolarEdge optimizer zonnepanelen

 

De volgende Power Optimizer modellen zijn beschikbaar:

 

Optimizers zonnepanelen optimizers

 

Aangesloten door installateurs aan de PV module en compatibel met een breed scala aan modules.