LG batterij voor LG zonnepanelen

LG zonnepanelen batterij
LG RESU

Zolang salderen bestaat, is het voor Nederlandse huishoudens niet nodig om aan batterijen te denken. Maar als u op de markt zou zijn voor een thuisbatterij en de kans hebt om een ​​Powerwall te kopen, dan vraag ik u ook om de nieuwe reeks LG Chem-batterijen te overwegen.

Hoewel LG niet in staat is om met Elon Musk te concurreren voor de reguliere media-dekking, is de LG Chem RESU – of residentiële energieopslageenheid – een van de grootste successen in de net-energieopslag ter wereld. Terwijl betrouwbare cijfers moeilijk te vinden zijn, wordt het wellicht in bijna de helft van alle thuisbatterij-installaties gebruikt.

LG zonnepanelen RESU
LG RESU’s

Terwijl het populair was, heeft LG Chem de RESU al vervangen door iets beter. En niet alleen met een bijgewerkte versie van zichzelf, maar met een hele hoop nieuwe RESU’s. Vijf om precies te zijn. De nominal capacititeit varieert van 3.3 to 9.8 kWh.  Drie van de 5 RESU maken gebruik van 48 Volt.

LG RESU zonnepanelen
LG RESU

Er zijn nu 5 RESU systemen om uit te kiezen met nominale capaciteiten variërend van 3,3 tot 9,8 kWh. Drie van de nieuwe RESU gebruiken 48 volt gelijkstroom, en twee gebruiken ongeveer 400 volt (net als een Powerwall grappig genoeg):

De bruikbare capaciteit van de lagere spanningssystemen bedraagt ​​ongeveer 90% van de nominale capaciteit en ongeveer 95% voor de hogere spanningssignalen. Omdat dit lithium-ion batterij systemen zijn, zal de capaciteit geleidelijk afnemen met gebruik en over de tijd.

De twee verschillende spanningen zorgen voor een breed scala aan installatie opties, waaronder DC-koppeling en AC-koppeling. Het maakt niet uit voor welk type koppeling u kiest, met een LG Chem RESU lukt het. De RESU’s zijn geschikt voor on-grid of off-grid gebruik.

De 48 volt RESU’s hebben een hogere vermogen dan de meeste vergelijkbare batterijsystemen en zijn lichter en veel compacter dan de concurrentie. LG garandeert ten minste 60% van de nominale capaciteit gedurende 10 jaar of totdat ze iets minder dan 2.500 kWh hebben opgeslagen voor elk kWh nominale capaciteit. Rekening houdend met de degradatie van de batterij is dit ongeveer 3.200 cycli. Bij een keer per dag opladen gaat de batterij ongeveer 8 jaar en 9 maanden mee om dat punt te bereiken.

De nieuwe RESU’s ‘Vital Statistics’

Om te voorkomen dat ik een tabel moest maken, heb ik een schermafdruk gemaakt van de nieuwe RESU’s datasheets. Hier zijn de statistieken voor de 48 Volt-systemen:

Datasheet RESU zonnepanelen
Datasheet RESU

En hier is informatie over de twee RESU’s waarnaar LG Chem verwijst voor de 400 volt systemen:

Datasheet RESU zonnepanelen
Datasheet RESU

Binnen of buiten is de RESU installatie op zijn plek.

De behuizingbeveiliging van de RESU is IP55, wat betekent dat ze beschermd zijn tegen zowel stof als water. Maar als stof en water hun krachten bundelen om modder te maken, dan zou het daar ook tegen. Volgens de datasheets kan de RESU worden behandeld met water onder matige druk uit elke richting, maar niet onderdompeling. Dus als u het op een duikboot wilt gebruiken, probeer dan te herinneren dat je het aan de binnenkant moet installeren.

Onderhoudsvrij

Net als de meeste nieuwe batterijopslagsystemen is de RESU onderhoudsvrij. Tenminste, als het redelijk schoon blijft, heeft RESU geen onderhoud nodig.

Round Trip Efficiency

LG Chem geeft als rendement efficiëntie van de 48 volt RESU’s meer dan 95%, maar stelt dat dit alleen onder goede omstandigheden is. In het echte leven zou ik verwachten dat de rendement efficiëntie iets minder is dan 95%, vooral als het buiten wordt geïnstalleerd en vaak blootgesteld wordt aan temperaturen boven de 30 graden of onder de 15 graden.

De efficiëntie van de hogere voltage RESU zal lager zijn, omdat hun ingebouwde DC-converter tot extra verliezen zal leiden. Maar aangezien de 48 volt RESU’s in ieder geval gelijkstroomconversie nodig hebben, ofwel vanuit een multimode-omvormer of uit een aparte DC-converter, zal de efficiëntie in het algemeen vergelijkbaar zijn.

Bedrijfstemperatuur is -10 tot 45 graden Celsius

Een belangrijk stuk informatie dat ontbreekt uit de bovenstaande tabellen is de bedrijfstemperatuur. RESU’s kunnen functioneren bij omgevingstemperaturen van -10 tot 45 graden Celsius. Ambient betekent gewoon de luchttemperatuur in de directe omgeving. Het is mogelijk dat we ooit zullen weten waarom batterij fabrikanten niet gewoon zeggen “lokale luchttemperatuur”, maar niet waarschijnlijk.

De lagere grens is waarschijnlijk geen probleem voor Nederland, maar het is mogelijk om het tijdens een ernstige hittegolf af te sluiten. Om te voorkomen dat het tot warmte-uitputting komt, is het mogelijk om RESU’s alleen met direct zonlicht te installeren. LG Chem geeft de aanbevolen bedrijfstemperatuur van 15-30 graden, waardoor het binnenshuis plaatsen waarschijnlijk een goed idee is dat de efficiëntie zal verbeteren en de levensduur van de batterij zal verlengen.

Het is stil

De RESU’s hebben geen koelventilator en zijn afhankelijk van natuurlijke convectie uit de metalen behuizing voor koeling. Dit betekent dat ze erg stil zijn, wat nuttig is als u kiest voor een binnen-installatie.

Brandveiligheid!

LG Chem beweert dat hun van batterijpakketten de veiligste lithium-ion batterij op de markt zijn. Wij zijn geneigd hen te geloven. Tot nu toe ben ik niet op de hoogte van een RESU die in Nederland is geïnstalleerd met veiligheidskwesties, maar aangezien er nauwelijks projecten in Nederland worden geïnstalleerd, zal alleen de tijd het leren.

Als u het soort onverschrokken durfal bent die een opladende laptop onbewaakt achterlaat op een houten bureau dat middenin de papieren staat, dan bent u duidelijk een risicodrager die zich niet zorgen maakt over het installeren van een lithium-ion batterij systeem. Mogelijk omdat zij beseffen hoe volledig roekeloos en onbezonnen Nederlanders zijn, beveelt LG Chem aan om RESU’s te installeren uit de buurt van brandbare materialen.

Nominale batterijcapaciteit

De nominale batterijcapaciteit is de totale hoeveelheid energie die de batterij kan vasthouden. Wanneer de batterij geregeld volledig leeg raakt, is de levensduur van de batterij slecht. De bruikbare opslagcapaciteit van de drie 48 volt RESU’s is beperkt tot ongeveer 90% van hun nominale capaciteit en voor de twee hogere voltage RESU’s is het ongeveer 95%. Deze bruikbare opslagcapaciteit zal afnemen met de tijd en naar gelang de batterij wordt gebruikt. Het zal ook langzaam dalen, zelfs als het niet wordt gebruikt. Dus het moraal is, use it or lose it.

Batterij Capaciteit En Namen

Helaas moet iemand de namen op de RESU10 en RESU10H hebben gestempeld voordat ze erachter kwamen hoeveel batterijcellen eigenlijk binnen zouden passen, omdat ze alleen maar een nominale capaciteit hebben van 9,8 kWh. Dit is een verrassend overzicht gezien de zorg die LG Chem lijkt te hebben gedragen met de rest van het product. Ik veronderstel dat het gewoon een marketingbeslissing kon zijn omdat ze besloten hadden dat een RESU10 beter zou verkopen dan een RESU9.8. Het dwingt me om iedereen te vertellen dat je niet kunt vertrouwen op de getallen die LG Chem op zijn producten zet. Zou het hun marketing echt helpen?

Voor meer opslag, verbindt twee 48 volt RESU’s

Er is een adapter beschikbaar waarmee de twee 48 volt RESU systemen kunnen worden aangesloten aan elkaar. Het is sterk aan te raden om de adapter te gebruiken in plaats van ze gewoon tegen elkaar te zetten. Dit betekent dat de bruikbare opslagcapaciteit die beschikbaar is voor een huishouden uit de nieuwe systemen, varieert van 2,9 kWh met een enkele RESU3.3 tot 17.6 kWh van een verdubbelde RESU10.

RESU’s zijn high power batterij systemen

De nieuwe RESU’s hebben veel vermogen. De “Max Power” cijfers op de bovenstaande data tabellen zijn de hoeveelheid continu vermogen die ze kunnen leveren als ze nieuw zijn.

Voor toepassingen op het net verhoogt de hogere energie het huishouden van de batterijopslag, omdat huishoudens minder vaak aan de stroomtoevoer moeten trekken tijdens de dag waarop het elektriciteitsverbruik de productie op het dak overschrijdt. Het staat ook toe dat huishoudens op gebruikskosten tarieven gebruiken om al de beschikbare opgeslagen energie tijdens piekperioden gemakkelijker te gebruiken wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn.

Voor off-grid toepassingen kan hogere energie meer apparaten tegelijkertijd bedienen zonder het systeem uit te schakelen.

LG Chem zegt het gebruik van RESU bij slechts de helft van hun continue stroomuitgangsniveau de levensduur van de batterij te verlengen. In de praktijk zullen de meeste huishoudens hen waarschijnlijk op een lager gemiddelde beneden hun continue vermogen gebruiken.

De hoeveelheid stroom die een RESU kan leveren, wordt vaak beperkt door de omvormer (dat wil zeggen batterij-omvormer / hybride omvormer / gelijkstroom-converter) waarmee het wordt gebruikt. Sommige populaire batterij-omvormers staan ​​slechts 2,5 kWh-voeding toe, dat is 83% van de continue power output van RESU3.3 en 60% van een RESU6.5’s.

RESU’s hebben veel installatieopties

Er zijn veel opties beschikbaar als het gaat om het installeren van RESU. Momenteel zijn er 8 compatibele mulitmode omvormerers beschikbaar die kunnen worden gebruikt met de 48 volt RESU’s en 2 geschikt voor gebruik met de 400 volt RESU’s.

De 48 volt RESU’s kunnen zonder een compatibele omvormer geïnstalleerd worden met behulp van een DC-omvormer zoals de Goodwe GW2500-BP. Dit is geschikt voor een zonnepaneelsysteem op het dak met een string-omvormer en panelen, zodat ze onder 500 volt produceren. De GW2500-BP kan hoogstens 2,5 kilowatt vermogen leveren. Dus zelfs de kleinste RESU kan niet met volle stroom worden gebruikt wanneer die op deze manier wordt geïnstalleerd.

De 400 volt RESU’s kunnen ook zonder een compatibele omvormer worden geïnstalleerd door gebruik te maken van een batterij-omvormer. Een voorbeeld hiervan is de Sunny Boy Storage. Deze specifieke batterij-omvormer zal de RESU ook beperken tot 2,5 kWh spanning.

De meest compacte batterij systemen beschikbaar

LG stelt dat de RESU’s de meest compacte en energiedichte batterij systemen beschikbaar zijn en wij geloven ze. De RESU6.5 neemt minder ruimte in dan een magnetron, terwijl het slechts 12 centimeter dik is, waardoor het erg makkelijk is om ruimte te scheppen om het te installeren. Bij 52kg is het niet precies licht, maar het is lichter per kWh dan alle andere batterijsystemen daar. Veel lichter in sommige gevallen.

Als u weinig ruimte hebt, is een RESU een uitstekende keuze. Het is ook makkelijk te installeren binnen, wat kan helpen bij het verlengen van de levensloop door extreme temperaturen te vermijden.

LG Chem Batterijtechnologie

Lithium-ion batterij cellen zijn zeer dun en zijn vervaardigd in lange linten. Omdat enorm brede maar extreem dunne en dus breekbare batterijen niet erg praktisch zijn, zijn er drie methoden om ze beter toepasbaar te maken.

De eerste is om ze in cilinders te rollen en dit type is te vinden in elektrisch gereedschappen, Tesla auto’s en laptops. Het nadeel hiervan is dat wanneer u cilinders stapelt, er stukjes overblijven.

Cellen kunnen ook in een vlakke rechthoekige vorm worden gevouwen als een lange sjaal. Dit vermindert maar elimineert niet de hoeveelheid ruimte dat overblijft.

Helaas kunnen zowel gerold als gevouwen cellen over de tijd vervormen als gevolg van uitrekking en inkrimping door schommelingen in temperatuur en dit kan de prestaties beïnvloeden.

LG gebruikt de derde methode, die zij lamellen en stapelen noemen. Dit is niet rollen of vouwen, maar de cellen in lakens snijden en ze bovenop elkaar plakken. Dit elimineert de overtollige ruimte en vermindert de vervorming, wat bijdraagt ​​tot de energiedichtheid en de levensduur van de batterij.

Hier is een LG Chem-video van hun batterijen die door robots gemaakt worden. Met al die automatisering is het nu duidelijk niet een goede tijd om in de batterijfabriek een baan te krijgen, ondanks snelle capaciteitsuitbreiding.

Garantie- en batterijafbraak

Het maakt niet uit hoe ze gemaakt worden. Lithium-ion batterijen verslechteren met gebruik en degraderen langzaam. Zelfs wanneer ze niet worden gebruikt. De RESU garantie, hoewel beter dan sommige anderen, weerspiegelt dit.

De garantie van 48 volt RESU’s belooft dat ze na 10 jaar nog minstens 60% van hun nominale capaciteit zullen hebben, of tot een totaal hoeveelheid elektriciteit van minder dan 2.500 kilowattuur per kilowattuur nominale capaciteit hebben opgeslagen. Dit komt tot:

 RESU3.3 8.200 kilowatt-uren

 RESU6.5 16.100 kilowatt-uren

 RESU10 24.300 kilowatt-uren.

Als uw RESU zijn capaciteit niet kan behouden, zal LG het repareren of vervangen. Als ze geen RESUS meer produceren, hebben ze de mogelijkheid om u met contant geld te compenseren. Helaas, de hoeveelheid geld die zij aanbieden, kan vrij onbetekenend zijn en hangt af van de leeftijd van uw systeem:

 0-2 jaar: 100% van de aankoopprijs

 2-3 jaar: 72% van de aankoopprijs

 3-4 jaar: 58% van de aankoopprijs

 4-5 jaar: 44% van de aankoopprijs

 5-6 jaar: 30% van de aankoopprijs

 6-7 jaar: 16% van de aankoopprijs

 7-8 jaar: 6% van de aankoopprijs

 8-9 jaar: 4% van de aankoopprijs

 9-10 jaar: 2% van de aankoopprijs

RESU LG zonnepanelen
RESU garantie

Heeft LG Chem een ​​zeer lage waardering voor zijn eigen opslagtechnologie wanneer het meer dan een paar jaar oud is? Wij verwachten dat de energieopslag in de loop der tijd in kosten zal dalen. Over negen jaar kan u een vervanging niet kopen met slechts 2% van de huidige prijs van de RESU.

Aantal cycli tot het einde van de garantie

Een nieuwe RESU6.5 kan elke cyclus 5,9 kWh opgeslagen stroom leveren. Maar deze capaciteit zal langzaam afnemen. 60% van de capaciteit in zijn garantie is minimaal. Ik ga ervan uit dat wanneer het 16.100 KWh opslag heeft geleverd, de garantie ​​gemiddeld 65% bedraagt.

Ik zal ook aannemen dat de val in zijn capaciteit lineair zal zijn. Dit betekent dat de gemiddelde cyclus 5,06 kWh bedraagt. Als de RESU6.5 1 keer per dag wordt opgeladen, zal het 3.180 cycli duren om het einde van de garantie te bereiken.

Als het 1 keer per dag wordt opgeladen, komt dit onder de 8 jaar en 9 maanden. Het aantal cycli die nodig zijn om het einde van de garantie voor de RESU3.3 en RESU10 te bereiken, zijn zeer vergelijkbaar, evenals de tijdsduur, als u eenmaal per dag oplaad.

LG Resu Price

Wij hebben een lijst van geschatte detailhandelsprijzen voor de 48 volt RESU’s gevonden maar weten niet of dit correcte prijzen zijn

 RESU3.3 – € 4.000,-

 RESU6.5 – € 6.000,-

 RESU10 – € 8.000,-

Aangezien de RESU6.4 ongeveer € 7.000 was, maakt dit RESU6.5 ongeveer 13% goedkoper per kilowattuur nominale opslag.

Let op! Dit is alleen de verkoopprijs van de batterij en niet de geïnstalleerde kosten, die aanzienlijk meer zullen zijn. Een volledig geïnstalleerde RESU6.5, die geschikt is voor back-up vermogen tijdens een black-out, kan gemakkelijk meer dan € 14.000 kosten.

RESU verdient zichzelf niet terug

Helaas, zoals bij alle thuisbatterijen, zelfs in ideale omstandigheden, kunnen RESU’s niet zichzelf terugbetalen wanneer deze worden gebruikt voor on-grid-opslag.

Terwijl de batterijopslag geleidelijk op weg is voor zijn gebruiker quitte te draaien, lukt dat de Chem zelfs in ideale omstandigheden nog niet; daarmee de totale installatiekosten, het voorgaande net-invoertarief en de kosten van het kapitaal in aanmerking genomen. Wij hebben elk van deze items overwogen om een ​​zeer optimistische schatting te maken van de totale kosten per opgeslagen kWh voor een RESU6.5.

Geschatte RESU Levensduur

Een RESU6.5 is gegarandeerd om 16.100 kWh van opgeslagen elektriciteit te voorzien. Dit terwijl minimaal 60% van de nominale capaciteit behouden blijft. Als het 65% capaciteit heeft op het moment dat het op dit punt komt en het één keer per dag wordt opgeladen, duurt het minder dan 8 jaar en negen maanden om het einde van de garantie te bereiken.

Ik ga ervan uitgaan dat de RESU in totaal 50% meer opslag zal bieden dan de garantie dekt gedurende zijn levensduur. Dit terwijl de capaciteit met dezelfde snelheid wordt verloren. Dit betekent dat het 57% van zijn nominale capaciteit zal hebben als het wordt afgeschreven na een totaal van bijna 14 jaar en 10 maanden na in totaal 24.150 kWh te hebben opgeslagen.

Totale kosten van RESU6.5 Opslag per kilowatt-uur

Met behulp van de optimistische schatting van € 10.000 voor de installatiekosten en het verdelen van het aantal kWh opgeslagen over zijn levensduur, komen we uit op 24 cent. Het toevoegen van 3 cent voor het misgelopen feed-in tarief brengt het tot 27 cent. En het toevoegen van 3 cent voor de kosten van het kapitaal brengt het totaal tot 30 cent. Aangezien dit veel hoger is dan de kosten van net elektriciteit, kan een RESU6.5 geïnstalleerd voor € 10.000 niet zichzelf afbetalen. Zelfs met optimistische aannames.

Een optimistisch break even punt

Momenteel betalen sommige mensen 24 cent per kilowattuur tijdens piekperiodes. Als ze al hun opgeslagen elektriciteit tijdens deze piektijden kunnen gebruiken, wat onwaarschijnlijk is, dan zouden ze met behulp van een RESU6.5 geld kunnen besparen als de totale geïnstalleerde kosten ongeveer € 3.500 of minder bedroegen.

Maar huishoudens die tijdens de piekperiodes alle opgeslagen elektriciteit zouden kunnen gebruiken, zouden zeer zeldzaam zijn. De kosten van elektriciteit tijdens piekperiodes zullen waarschijnlijk dalen omdat meer mensen batterijopslag installeren.

Conclusie

LG Chem RESU’s zullen mensen niet veel geld besparen wanneer ze op het net worden gebruikt tegen hun huidige geïnstalleerde kosten. Maar ze zijn ook geschikt voor off-grid. Ik kan veel mensen zien die van hun loodbatterijen af zouden willen. De RESU’s nemen voor hun compacte grootte, onderhoudsvrije werking en een garantie die tot 10 jaar kan lopen.

De LG Chem RESU nu een bewezen kracht is in het buitenland. Toch weet ik zeker dat veel mensen voor andere batterijsystemen zullen kiezen. Zeker als salderen in Nederland op gegevens moment stopt. Met name de Tesla Powerwall, omdat er zo een mooi logo op staat.

Voor meer over LG innovaties, leest u hier verder. Of lees over LG’s nieuwe zonnepaneel. Of kom iets te weten over SolarEdge – ons meest verkochte omvormersysteem en perfect geschikt voor toepassing met RESU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *