Enphase heeft grote plannen

Vervolg artikel blog Triplesol over Enphase optimizers.

Concurentie van optimizers

De grootste producent van optimizers is SolarEdge en zij hebben zeker de kans om de kosten van hun product te verlagen met dezelfde soort kostenbesparende maatregelen die Enphase gebruikt voor zijn micro-omvormers. Maar omdat optimizers afhankelijk zijn van string-omvormers, zijn ze veel meer beperkt in hoe laag hun kosten kunnen gaan. Zo kunnen ze nu een voorsprong hebben, maar op de lange termijn lijken micro-omvormers zeker te winnen op de totale systeemkosten.

En toch

Helaas, voor wat beleggers betreft, is Enphase in de laatste tijd niet zo in goede doen. Hun aandelenkoers is gedaald met 86% vanaf de piek terwijl SolarEdge slechts 41% is gedaald. Maar een keuze tussen innovatie of dood kan bedrijven ertoe aanzetten om grote prestaties te leveren. Wanneer de inzet hoog is, kan het investeren in nieuwe technologie precies zijn wat Enphase moet doen. Ze moeten maar hopen dat Solaredge niet eerst een voorsprong krijgt op gebied van micro-omvormers, want anders worden ze niets meer dan Solaredge kwadraat.

Tsja

Dat zou iets vreselijks zijn om tegen te komen. Maar besteed niet te veel aandacht aan Enphase’ lage aandeelprijs. Grote bedrijven zijn geïnteresseerd in Enphase, dus dat zal niet zomaar ter ziele gaan. Ook al bestaan er legitieme zorgen over garantieverplichtingen. Immers, hoe waardevol is een 25 jaar garantie, als het niet duidelijk is hoe lang het bedrijf zal bestaan? Dat gezegd hebbende, is Enphase momenteel een groot bedrijf dat hoogwaardige producten produceert en de capaciteit heeft dit te blijven doen.

Power optimizer SolarEdge
Power optimizer SolarEdge
Op de keper genomen

Maar op de keper genomen: hoe betrouwbaar zijn Enphase micro-omvormers? In 2008 lanceerde Enphase de eerste generatie micro-omvormer en niet lang daarna de tweede generatie. Helaas bleek dat er een vloek op ruste tot de tweede generatie en ze hadden allebei hoge uitvalspercentages. Dit heeft de winstmarge van de onderneming pijn gedaan en de reputatie beschadigd. In 2011 kwam de derde generatie technologie en de frequentie van uitval was lager dan verwacht. Dus de les is, als je eerst niet slaagt, probeer het nogmaals. En nog eens. Op voorwaarde dat u eigenlijk beter wordt in wat u doet, natuurlijk. Er zijn een aantal bedrijven die al lang moeten stoppen met proberen. En een andere les is dat dingen moeilijk zijn en dingen die nieuw zijn, echt heel moeilijk.

Onverklaarbaar

De eerste en tweede generatie micro-omvormers kwamen met 15 jaar garanties. En daarmee belandde ze op de rand van faillissement. Maar hun derde en latere generatie modellen kwamen met 25 jaar garanties in de Verenigde Staten, de langste garantie voor een omvormer ooit. En ze hebben tot op heden zeer betrouwbaar gewerkt. Helaas is het nog te vroeg om zeker te zijn dat ze de volle afstand van 25 jaar gaan halen. Blijkbaar is de garantie korter in Nederland, waar 20 jaar geldt. Voor ons om onverklaarbare juridische redenen. Dus terwijl we de 25 jaar garantie missen, is hun garantie dat lang in de VS is een goede indicator van betrouwbaarheid, vinden wij toch.

Prijzen dalen van Enphase

Enphase streeft ernaar om tegen eind 2017 hun prijs te laten dalen tot ongeveer 13 cent p. Wp. Dit komt overeen met de prijsontwikkeling bij string-omvormers. Die zullen naar verwachting op dat moment hetzelfde kosten en omdat micro-omvormers meer energie produceren per zonnepaneel, wordt het dus gunstiger deze te nemen. Het betekent dat ze namelijk zichzelf sneller terugverdienen. Deze grafiek geeft aan wat we van Enphase kunnen verwachten. Hun doelstelling van 10 cent p. kWh komt tot 8,1 euro cent tegen de wisselkoers van vandaag. Om kosten te besparen heeft Enphase een multi-sporen plan. En op voorwaarde dat elk van deze snijpunten succesvol is bereikt, lijkt het waarschijnlijk dat ze hun doel zullen bereiken om string-omvormers tegen de prijs vóór eind 2017 te verslaan.

Prijzen Enphase
Prijzen Enphase

Toen wij hun sporen bestudeerden, raakten wij steeds enthousiaster. Dus terwijl andere tech-fanboys onlangs over de Tesla 3 elektrische auto kwijlden, hebben wij over de specificaties van de geplande toekomstige Enphase micro-omvormers gekwijld. Waarom zouden wij een elektrische auto nodig hebben als je er een perfect onderhouden en goed uitziend paard voor kunt krijgen?

Aandachtspunt

Eén punt is het vervangen van de micro-omvormers metalen buitenkant met een stijlvolle, zware plastic behuizing die zeker indruk zal maken op het soort gasten die onder u zonnepanelen gaan kijken. Enphase zijn ook van plan de efficiëntie en functie van componenten te verbeteren. Zij zullen ook het totale onderdeelnummer verminderen, en ik weet zeker dat dit op een verstandige manier gebeurt en helemaal niet willekeurig. De bedrading zal simpeler worden gemaakt: (van 4 tot 2 wisselstroom kabels). Hun geplande 2017-model zal zo klein zijn, dat de lengte en de breedte ervan ongeveer hetzelfde zal zijn als die van een smartphone. Het zal echter heel veel dikker zijn. Vooral in vergelijking met de nieuwste smartphones die zo dun zijn dat ik ermee kan scheren.

Plastic behuizing Enphase micro-omvormer
Plastic behuizing Enphase micro-omvormer

Paneel geïntegreerde micro-omvormers

Een andere manier dat Enphase op zoek gaat naar kostenvermindering, is het integreren van micro-omvormers in zonnepanelen. Daarover schreven wij eerder in dit artikel. Dit betekent dat panelen kunnen worden gekocht met omvormers die al zijn aangesloten, waardoor de installatie wordt vereenvoudigd en de kosten worden verlaagd. In feite produceert Tindo Solar momenteel panelen met geïntegreerde Enphase micro-omvormers in Adelaide.

LG zonnepanelen en Enphase micro-omvormers
LG zonnepanelen Enphase micro-omvormers

Optimistisch over Enphase

Wij zijn voorzichtig optimistisch over Enphase’ plannen om micro-omvormer kosten te verminderen. Zeker, ze hebben het risico dat fouten in hun schattingen van uitval voor hun 25-jarige, geautoriseerde micro-omvormers het bedrijf parten kunnen spelen. En er zijn meer algemene bezwaren dat ze niet genoeg geld kunnen verdienen om langdurig de concurentie aan te gaan. Maar als Enphase de micro-omvormer kosten niet kan verminderen, zal iemand anders Enphase zeker een kans geven. Ze zijn nog steeds een speler. En als ze het niet kunnen maken, is de vraag niet: “zal iemand de kosten van micro-omvormers verminderen, maar eerder, “wie en hoe lang duurt het?”.

Maar

Als wij dat antwoord wisten, zouden we het u vertellen. Wij zijn ervan overtuigd dat micro-omvormers in prijs zullen dalen en uiteindelijk onder die van de string-omvormers uit zal komen. Dit soort kleinschaligheids-integratie van elektronica in apparaten lijkt de richting te zijn waarin onze technologie zicht nu eenmaal ontwikkeld. Micro-omvormers die de oude garde in prijs zal verslaan, zal binnen twee jaar niet gebeuren. Maar misschien ook wel. Wij wensen Enphase geluk. En ik wens ook hun concurrenten geluk. En wij hopen dat ze tegen elkaar blijven concurreren. Dat de beste bovenop mag eindigen en dat de consument daarvan mag profieteren!

Bekijk nu actuele prijzen voor Enphase in onze tool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *