Langzaam aan peuzelen SolarEdge en Enphase de particuliere markt op, maar de grootste uitdaging wacht hun nog – II

Lees hier deel 1 over omvormer technologie van SolarEdge en Enphase

De nieuwe versie van de National Electrical Code die volgend jaar in Californië wordt ingevoerd, zal helpen de verkoopcijfers te laten stijgen, aangezien het snelle uitschakelmogelijkheden op het dak vereist. Enphase en SolarEdge doen dat al zonder componenten toe te voegen. Conventionele string-omvormers hebben een extra snelle uitzettingsbak nodig om te voldoen, wat installatiekosten toevoegt. Op langere termijn hangt Enphase’ strategie echter in hoge mate af van de kostenbesparingen die voortvloeien uit de productie van micro-elektronica.

En toch

“Ik zou niet bij Enphase werken als ik niet geloofde dat micro-omvormers de dominante technologie in de markt zullen zijn – zeker over 10 jaar, zou ik verwachten dat micro-omvormers de dominante technologie zijn,” zei Reed. “We gaan op een plaats komen waar we vrij snel over strings plus optimizers heen komen. Dat is in onze zeer korte termijn doel.” Hij voegde daaraan toe dat binnen twee jaar het bedrijf binnen bereik zal zijn, niet alleen van string-omvormers, maar van de plaats waar goedkope Chinese string-omvormer op dat moment zullen zijn. Reed bestrijd de vergelijking van SolarEdge’ string-plus-optimizers technologie met zijn micro-omvormers. ‘Eerlijk gezegd,’ power-electronics ‘op module-niveau betekent niets voor mij  – ik zie het niet als een echte categorie,’ zei Reed. “Er zijn string-omvormers en er zijn micro-omvormers. Ik denk dat er uiteindelijk string-omvormers en AC-modules zijn.” Met andere woorden, hij voorziet in dit proces van stroomlijning implementaties die uitmonden in de volledige integratie van micro-omvormers in de fabricage van de modules zelf. In zekere zin is LG hier ook al mee begonnen.

SolarEdge omvormer

Handelsman van SolarEdge ziet de huidige turbulentie niet als een existentiële bedreiging, om dezelfde redenen zegt hij dat zijn bedrijf anders is dan Enphase. “We zijn veel groter in termen van verkoop, en we zijn winstgevend,” zei hij. “SolarEdge is erg sterk financieel, we hebben een zeer groot bedrag van de IPO, en onze winsten die ons zullen helpen om de komende onrust te boven te komen.” De kassaldo ligt op meer dan 200 miljoen dollar, voegde hij eraan toe. Dat is meer dan een heleboel cleantech startups. Naast die geldreserves profiteert SolarEdge van diversificatie in de klanten die zij helpt en waar ze hen bedienen. Het concurreert in zowel residentiële als commerciële markten en is actief in de VS, Europa, en het Midden-Oosten en Azië, met kantoren in ongeveer 13 landen en verkoop in bijna 100, zei Handelsman. “Het vermogen om te leunen op verschillende markten en verschillende marktsegmenten is veel groter dan sommige van onze concurrenten,” zei Handelsman. “Als een markt krimpt, dan kunnen we ook inkomsten uit andere markten inbrengen.” Net als Enphase moet SolarEdge klanten overtuigen om niet de optie te kiezen van een traditionele string-omvormer.

Maar

Dat vereist features die doen wat string-omvormer niet kunnen, terwijl de kosten nog steeds dalen. “We hebben nooit geprobeerd het goedkoopste product op de markt te bieden,” zei hij. “We concurreren op waarde, en de waarde die we bij onze klanten brengen, komt uit onze innovatie.” Die geest van innovatie riep SolarEdge op om omvormers te maken die de opslagsystemen van de netwerkkaarten zouden kunnen bedienen en het systeem als backup kunnen laten draaien als het net uitvalt. Zij kunnen ook slim verbruiksbeheer integreren, waardoor het vermogen van de zonnepanelen over de hele dag gespreid kan worden door de apparatuur te verplaatsen. En dan zijn er nog de standaardverbeteringen in efficiëntie, grootte en gewicht. De DC-optimizer setup, zoals micro-omvormers, profiteren van elektrische regelgeving die op module-niveau controle en shutdown bestuurt. Vooruitblikkend ziet Handelsman dit als een trend voor omvormers om meer ‘één met het net’ te worden, dat zelf meer verspreid en onderling verbonden wordt. “In vijf jaar tijd ziet u complexere omvormers die meer verbonden zijn met het net, zowel op het vermogensniveau als op het dataniveau,” zei Handelsman. De geavanceerde diensten die slimme omvormers hun klanten kunnen bieden, zullen deze producten opslaan zoals met PV-modules is gebeurd, voegde hij eraan toe. Slimme omvormers zijn niet uitwisselbaar – zij gebruiken verschillende servers en verschillende API’s om hun gegevens te lezen en verschillende mogelijkheden te bieden. SolarEdge omvat 25 jaar monitoring en cloud service met één aankoop. Dat zou het bedrijf moeten beschermen voor het verlies van klanten naar andere alternatieven die niet overeenkomen met dit hoge service-niveau.

SolarEdge zonnepanelen omvormer

Deze lange termijn vooruitzichten zijn de laatste tijd niet teruggevonden in de aandelenkoers van het vennootschap, die dit jaar op $ 12,90 per aandeel ligt en minder dan de helft van het hoogtepunt van een jaar terug is. “Ik geloof dat op de lange termijn een bedrijf zoals de onze, waar we op de markt presteren, waar we marktaandeel nemen, waar we winst maken – ik denk dat uiteindelijk de aandelenmarkt dat zal waarderen,” zei Handelsman.

Gaat er maar één omvormer technologie overwinnen?

Het is volledig mogelijk dat beide bedrijven de “zonnestorm” overleven en de toekomst van parallelle omvormers verzekeren. Beide bedrijven herkennen de uitdagingen die voor ze staan. Hun succes, of voortbestaan ​, hangt af van de nauwkeurigheid van hun strategieën om die uitdagingen te begrijpen en te neutraliseren, en hun vermogen om die plannen om te zetten in succesvol beleid. Als je Enphase of SolarEdge over elkaar vraagt, lijkt het echter dat onafwendbare tekortkomingen het basisproduct van de ander achtervolgen. Van elkaar moeten ze niets hebben. Een micro-omvormer-architectuur verbeurt de per-watt-besparingen die voortkomen bij het vergroten van de grootte van een omvormer, zei Handelsman. ‘Dat is de reden waarom je Enphase niet op de commerciële markt ziet: zij zijn irrelevant voor commerciële systemen’, zei hij. Anderzijds beroept Reed namens Enphase zich op de schaalvoordelen die sterker lijken op gebied van micro-elektronica dan andere omvormers, omdat deze minder snel en onbetrouwbaarder worden. String-omvormers dragen vaste kosten die micro-omvormers vermijden, zoals al het metaal dat nodig is voor warmteafvoer, zei Reed.

Enphase

Enphase micro-omvormers gebruiken passieve koeling, omdat ze op de volgorde van meerdere watt kunnen verspreiden in plaats van honderden watt. Maar dat vereist omvormers die op het dak zijn geplaatst onder de modules, die erg heet en een potentieel schadelijke omgeving kunnen vormen om in te werken. SolarEdge daarentegen zet zijn omvormers op goede beluchte plekken zoals de garage. Enphase voegt kosten en complexiteit toe door de kosten van de AC-verbinding te nemen en uit te breiden over elke module, hoewel ze uiteindelijk allemaal één AC-verbindingspunt invoeden, meldde Handelsman. Maar SolarEdge voegt kosten en complexiteit toe door power optimizing over twee apparaten te splitsen. ‘Je neemt het percentage uitval frequentie van een string-omvormer, die al relatief hoog is en u voegt daarbij de onbetrouwbaarheid van een optimizer toe, “zei Reed. Voor twee technologieën die buiten de waarnemers vaak samenvloeien, hebben deze bedrijven veel te zeggen over elkaar en hoe ze verschillen. Uiteindelijk heeft elk perspectief wat logica aan de zijde. De meest effectieve rechter blijft echter de klant en zijn keuze.

Enphase zonnepanelen omvormer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *