zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen prijzen beter dan olie- en gasprijzen in de EU

Zonnepanelen prijzen zijn officieel lager dan die van kolen of gas in Europa. Dat is één keer hard gegaan. Hoe is dat gegaan?

Vorige week sprak de Britse Sunday Telegraph de vrees uit over een tekort in de Europese gasvoorziening. Een in Brussel en Londen gevestigde Sandbag denktank bevestigde vorige week de historische ontwikkeling in Europa, gebaseerd op de prijs van koolstof. Sandbag meldde dat aan de hand van de koolstofprijs. Deze wordt bepaald door de 13-jarige emissiehandelsregeling van de EU. Samen met de stijgende groothandelsprijzen van fossiele brandstoffen is nu gezorgd dat zonnepanelen prijzen en onshore wind economisch meer levensvatbare alternatieven zijn.

Met die beoordeling op basis van de EU slotkoers van 20,42 euro / ton ($ 23,72), is de trend doorgezet in deze week. Het leidde tot een stijging van de koolstofprijs tot € 20,55 aan het slot van vrijdag. De Sandbag-cijfers noemen de laagste biedingen van € 38 / MWh van recente wind- en zon-pv-veilingen in Duitsland tegen een koolstofprijs. In combinatie wordt gekeken naar de prijzen voor ruwe olie, opwekkingskosten van een jaar vooruit van € 46 / MWh voor steenkoolproductie en € 49 / MWh voor “brug” -brandstofgas.

Europese gasvoorraden leeggemaakt

Het rapport stelt verder op dat die opwekkingskosten voor fossiele brandstoffen te laag zijn. Dit doordat ze geen rekening houden met niet-aangegeven variabelen. Hieronder noemen we transportkosten, operaties en onderhoud, investeringskosten, verwijdering van afvalproducten en verontreinigingsmaatregelen. In dit rapport worden de prijzen zonnepanelen niet genoemd.

De Telegraph meldde gisteren dat gasgroothandels zendingen naar het oosten sturen. De grondstof brengen een aanzienlijk hogere prijs op in Oost-Azië. Dit leidt tot bezorgdheid over het aanbod in Europa. De reserves zijn uitgeput door het bittere koude weer aan het begin van het jaar.

Zonnepanelen prijzen

De analisten van Sandbag verwachten dat de EU-koolstofprijs tegen het einde van het jaar € 25 / ton en volgend jaar € 35 zal bedragen. De prijs wordt bepaald door een cap-and-trade-systeem van koolstofemissierechten die tussen emittenten kunnen worden verkocht. Vooral omdat het ETS wordt herzien om de impact van klimaatverandering beter te kunnen meten.

Duitsland treft dit jaar voorbereidingen voor het opstellen van een tijdschema voor de uitfasering van steenkool. Het lijkt erop dat er nooit een beter moment is geweest om in prijzen zonnepanelen te investeren. Het besluit van de Britse regering om nog meer vertrouwen te stellen in nucleair en fracking voor gas is verwarrend. Zo zijn wel meer beslissingen uit dat eiland raadselachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *